Thursday, November 3

#18 Cuma peneman sepi kau

Tak perlu lah kau nak terasa
Kalau itu bukan salah kau

Tak perlu lah kau nak bermuka-muka
Kalau kau pesen lurus bendul

Tak perlu lah kau bagi harapan pada orang lain
Kalau kau sendiri tidak pandai menghargai nya

Tak perlu lah kau memujuk rayu
Kalau kau sendiri pun jenis tak makan pujuk

Tak perlu lah kau menggembirakan hati orang lain
Kalau kau sendiri yang melukakan hati dia

Tak perlu lah kau berlagak single
Kalau kau sendiri pun jahil apa maksud single yang sebenarnya

Tak perlu lah kau menabur janji
Jika niat kau sebenarnya hanya untuk mengisi masa kosong kau

Tak perlu lah kau berlagak kaunselor
Padahal kau sendiri 2x5=10

Tak perlu lah menjaga hati makwe/pakwe kau sangat
Kalau hati family sendiri pun robak

Tak perlu lah kau bekerja bagai nak pitam
Walhal kau solat 5 waktu pun belum cukup

Tak perlu lah kau nak update blog
Kalau blog kau macam sarkas tahu!

Tak perlu lah kau pakai pashmina tebal-tebal
Kalau kau setakat balut dada saja


#Hakikatnya, menyalahkan orang lain memang perkara yang sangat sedap kot. Tapi lagi sedap bila muhasabah kelemahan diri sendiri.

8 comments:

  1. berdepek kena kat muka munah..hahak

    ReplyDelete
  2. amboi kak ton
    bila bermadah pujangga teringat zaman muda belia kan kak ton..
    hehehehe

    ReplyDelete
  3. hahaha..

    sengal kau hans.

    ReplyDelete
  4. a. samadsaid version pompuan..
    thumbs up!!

    ReplyDelete
  5. hahaha..ngada ah cimot.

    ReplyDelete
  6. Ya, mungkin karena itu

    ReplyDelete