Thursday, October 11

#26 Perancangan

Bismillahirrahmanirrahim.


Alhamdulillah.

Banglong gua dah besar. Yeayy. Lepas ni tak boleh bahasakan kau-aku dah. Kena hormat. Sebab banglong dah jadi suami orang. Tapi kalau tersasul berkau-aku itu mungkin terlalu eksaited bersembang. Take time la kan. Mungkin. Tak lama lagi jadi ayah pula. Kena panggil papa mungkin. Aminnn. Kihkih.





Banglong gua yang seorang ni dah selamat. Selamat dengan ikatan yang sah. Selamat Pengantin Baru banglong. Semoga cinta kalian membawa ke Syurga Allah. Dan pasangan kembar menanti banglong nanti. Allahumma Aminn. Banglong-banglong GBS gua yang lain bila lagi ni? :D



Tanda tanya. Nampak tak kakak ipar gua tenung apa? Ya betul. Satu tupperware bahulu.



Actually, ini bukan banglong satu kandungan rahim dengan gua. Bukan. Tapi kami bersaudara. Saudara seIslam. Dan belum pernah bersua muka. InsyaAllah suatu hari nanti. Maklum lah kekangan masa. Masa sentiasa mencemburui gua gitew. Hacewah. Hikhokhikhok *gelak badak.





Antara kekawan gua yang pergi katanya. Tahniah yang pergi. Yang tak pergi bukan alasan untuk kita tidak mendoakan kebahagian orang lain ya kekawan. InsyaAllah.




Bila nak jumpa gua? Eh bila gua nak jumpa angpa ni? :D


Lanjutan dari entry gua yang ini, insyaAllah sampai ke hari kematian ukhwah fillah itu dapat dipupuk.  Dan, kawan-kawan juga lah yang akan sedekahkan kita ayat suci di saat kematian kita nanti. InsyaAllah. Tidak dapat bertemu di dunia, cukup lah kita bertemu di akhirat sana. Tapi kalau di izinkan kita bersua di dunia membawa ke akhirat Subhanallah lagi beruntung. Doa kuat-kuat tau semua. Sesungguhnya kawan yang baik, yang sentiasa berdoa kebahagian kawan nya sendiri. 


Setiap wanita merindukan seorang lelaki untuk berkongsi kebahagiaan dan kedukaan dalam jiwanya. Begitu juga seorang lelaki dahagakan belaian kasih sayang seorang wanita untuk melengkapi hidupnya. Tanpa salah satu, pincanglah dan tidak sempurnalah hidup sebagai seorang manusia.


Pernikahan dalam Islam adalah ibadah. Oleh itu setiap perbuatan yang dilakukan oleh suami dan isteri diberi ganjaran pahala. Walaupun hanyalah memegang dan membelai tangan pasangan kita sudah berguguran dosa-dosa jatuh daripada celahan jari jemari. Meraung kesedihan seluruh keturunan syaitan. Melihat hubungan halal itu. Subhanallah hebatnya dan mudahnya bagi pasangan yang telah berkahwin. Bebas daripada belenggu dosa. Subhanallah. Sweetnya Allah.


Gua bila ek? Insya-Allah akan menyusul. Sebab gua dan kita semua yakin dengan amat sangat bahawa setiap yang Allah jadikan di dunia ini, samada yang kita tahu kewujudannya, dan yang kita tidak tahu adalah dicipta secara berpasang-pasangan. Dan pasangan kita telah ditetapkan sejak di Luh Mahfuz lagi. Namun andai tidak dapat bersatu di mukabumi Allah, insyaAllah akan berjumpa di alam sana. Kan dah cakap, Allah itu teramat lah sweet. Telah menyediakan segalanya untuk kita. HambaNya. Persiapkan diri. Mahmudahkan diri sahabat. 


Jangan pernah berharap untuk mendapatkan imam jika kita sendiri tidak berusaha mempersiapkan diri sendiri ke arah menjadi makmum yang baik. Begitu juga buat awak, kaum lelaki. Kerna kita tahu, what you give you get back.


Dan gua yakin, pasangan kita sedang berusaha mencari kita sekarang. Telah ketemu mungkin. Insya-Allah. Mungkin itulah fitrah semulajadi yang menggerakkan para makhluk-Nya supaya sentiasa merindukan pasangan hidup yang berlainan jenis dan akan merasainya saat mereka bertemu. Suatu saat nanti. Seperti tarikan besi kepada magnet. Subhanallah hebatnya ciptaan Allah yang menciptakan naluri sebagai penentu siapa pasangannya.


>><<









>><<









>><<









>><<











GAMBAR BELIAU TELAH DI DELETE DUA TIGA HARI YANG LALU. HARAP MAKLONG. mihmih.





#Jangan pernah berhenti mendoakan kebahagiaan saudara kita. Kita mendoakan orang lain, seluruh pelusuk isi alam mendoakan kebahagiaan kita. Sekian.

78 comments:

  1. snap gambar senirik pon boleh apa salahnya kahkahkah

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakaka. geli pulak nengok gambo sendiri di layar internet :D

      Delete
  2. wooo...bukti p knduri mcm syok sndiri ja..hak2

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini bukan syok sendiri weh. ini nama nya seni. wkwkwk

      Delete
  3. sedey x banglong dh nikoh..hiks selamat pengantin baroo..

    ReplyDelete
    Replies
    1. siyesli sedih. wuwuwuw meraung sampai ke rumah jiran rasa. sedih dalam gumbira senanya :D

      Delete
  4. Replies
    1. tak baik cakap curik. ni gua snap sendiri lah. snap kat pesbuk. kahkahkah

      Delete
  5. ada lagi hari untuk berjumpa....

    Andai ditakdirkan pasti berjumpa . .

    isnyaallah )



    #rindukamu

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah panjang umuq ya nana. heeee. comel nya dia kat kenuri hari tu. :)




      rindu nana bambam gak. :D

      Delete
  6. selamat pengantin baru yuyu ali... eh silap pulaks.. nak cakap selamat pengantin baru afzal sebenarnya.. hehehe... bukti anda mengatakan anda hadie ke kenduri kawen x cukup bukti... muehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat pengantin baru juga korn. kakaka.





      pasal bukti tu rasanya dah cukup bernas dah tu. alahhh jangan lah mintak gambo aku atas pelamin afzal. mesti korn jeles munya :D

      Delete
  7. Incik Cendawan11/10/12 2:20 PM

    haha..kua gak gmbo syok sndirik nie ooii..hahaha. bila nk jumpa?tgu srwk banjir bru lu blik snie kot jmpa kami..ngeh2..

    cian gmbo snap sendirik jek..=P

    ReplyDelete
    Replies
    1. diam lah. diam diam diam!!!! hahaha


      sebelum gambo ni orang lain sebar, baik sebar sendiri. mana tahu disebabkan gambo sekeping ni gua dapat jodoh ke kan. wkwkwkw.









      snap sendiri itu seni. hanya orang seni saja yang faham. #BETULNIIIII :P

      Delete
    2. reply lagi lah. hahaha


      bukan tunggu sungai sawak banjir. tunggu jerawat di muka semua pupus barangkali. kakaka lu apa tahu bhai. :p

      Delete
    3. Incik Cendawan Keguguran11/10/12 2:33 PM

      rupanya takot..ntah bpe mlm pikir nk sebar sndiri gmbo nie eh?hahaha. pasni upload lagi gmbo lain. Kot la ada gambo cermin toilet plak kan..haha

      Delete
    4. hahaha..okey fine. memang ambik masa lama kot nak letak gambo sendirik. siyes malu gua bhai. kakaka. terasa kejutan budaya pula. :p








      gambo lain? pesen tamak haloba. pasni bergambo depan cermin kete ah pulak. nak tengok lettew.






      wkwkwkww :p

      Delete
  8. Abg eq ada juga dapat jemputan tp x dapat hadir sbb tuntutan kerja...Rasanya bila dah abes PhD ni baru ada weekend kot. :)

    -eqbalzack-

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kan bang eq. biar settle dulu mana yang patut. dah free nanti setiap masa pun buleh lepak ngan kekawan. heee :)

      Delete
  9. tahniah buat pengantin moga berbahagia hingga ke skhir hayat

    ** salam kenal

    ReplyDelete
    Replies
    1. Allahumma Aminnnn.


      salam kenal juga sis :)

      Delete
  10. wah ~ hengpon kita sama la... wink2

    ReplyDelete
    Replies
    1. adakah ini dinamakan jodoh?








      kahkahkah.

      Delete
    2. amin..semoga korunk berjodohan..ehh :P

      Delete
    3. doa kan kitorang....


      hahahhaa lol

      Delete
  11. wa suka gambar last tu ada lesung pipit <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. gambar dari google barangkali. jangan tertipu. auwww <3

      Delete
  12. weeeeeeehuuuuu banglonggggggggggggggggggg

    ReplyDelete
    Replies
    1. zilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa


      amboi. saited nya lu kat blog gua. :D

      Delete
  13. first2 baca banglong tu terbaca bangla -,- hahaha

    bukti tak cukup kuat la kak yuyu !

    ReplyDelete
    Replies
    1. okey bangla pun buleh. sama je tu. takde beza pun. hahaha



      ala kuat dah tu bukti dia :D

      Delete
  14. bila la korang nk jumpa kina plak??? heeeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. kina, jom datang jumpa yuyu okey. ngehh

      Delete
  15. mana video kita karok dgn kak sema oi? haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tang video tu kena kasi by hand la oi. takleh publish sini. suara gegadis aurat woi. hahaha.

      Delete
  16. wa nak lesung pipit lu kak . buleh ? ekekeke




    kalo wa kawen , muhun lu turun kak :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. lu nak gua turun cepat, lu kena lah kawen cecepat oih. gua siap bawak lesung lagi ni ha. kahkahkah :p

      Delete
  17. Pinjam lesung boleh ?? nk buat sambal belacan tuk diner :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi, siap nak buat sambal belacan lagi. haha cicah ngan ulam raja syok kot :D

      Delete
  18. doakan dri jauh je mampu =p

    ReplyDelete
    Replies
    1. pun boleh jugak dik sayang :)

      Delete
  19. Gua pun teringin nk jumpa dieorang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti kita jumpa ya tan. mohon tabah. ngeee

      Delete
  20. macam takde je gambar gua kat sini? huh

    ReplyDelete
    Replies
    1. pesen tak kenal muka sendiri ke weh. hahaha.

      Delete
  21. cik ta pegi x ajak hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. lupa lah bam erom nak hajak. lain kali hokeh :D

      Delete
  22. Hamboi... Entry ceria kli ni... Mohon bg no hp si enpunya diri Kat pic last skali tu... Katakan Kat dia bwk sabar... Kawin nnt kita pakai purple.... Ekekeke... Lawa pic last tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. okey potia. nanti yuyu sampai kan pesanan ke dia ya. untung laa ada orang ajak dia kawen. kihkih. mohon puji yuyu jugak :p

      Delete
  23. selamat pengantin baru. eh! blm terlambat kan? ke dah lambat ni?kah3x :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. tak terlambat lagi la fee. yuyu coming soon insyaAllah. turn yuyu belum lagi okeh. hahaha :p

      Delete
  24. wahhh..merahh anggun tok ketuat yer hehee :)
    tahniah..walaupn dah berlalu..time nih~

    ReplyDelete
  25. tahniah!!! eh, tibo2....hihi

    ReplyDelete
  26. kunjungan gan , bagi-bagi motivasi
    semoga menjadi semangat .. :)
    Kebaikan hati lebih penting dari kebijaksanaan, dan menyadari hal ini adalah awal dari kebijaksanaan tersebut.

    ReplyDelete
  27. hemsemnya banglong dia.. hakhakhak

    ReplyDelete
    Replies
    1. hensem kannnnnn. hahaha

      Delete
    2. eh nak tya... sedap ke tokketua nyanyi... hahahaha agak2 semua tetamu tdo x ahhaaha

      Delete
    3. yang tu takpayah cakap lah. konfem ramai yang tido. nasib nasi tak basi di tangan tetamu je. kakaka. :p

      Delete
  28. macam kenal banglong tuh...hihihi

    lawa la kak yuyu..piieewiiit..bila la dapat jumpa ek (macam sudi je la kan)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. ayuh la maya kita detim berdua. mana tahu hubungan makin erat ke kan. kekeke. :p

      Delete
  29. err tumpang tanya jalan ke umah misbun katne ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. misbun dah pindah banglong. mihmih :p

      Delete
  30. amin...aku nk mendoakan ko pon cepat la jugak mbina masjid mcm banglong ko tu. amin. amin dan amin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Allahumma ameeennnn...moga dipermudahkan segalanya. hiks hiks

      Delete
  31. pehhhh retis komen belog titewwww...weh updatelah weh!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti gua apdet...lu tunggu lu tunggu entry meletopssss gua itteww. kahkah

      Delete
  32. Hukhuk semoga berkekalan hingga hujung nyawa hehe :)

    ReplyDelete
  33. Tetiba cam rasa bak kawin la hahaha

    ReplyDelete
  34. kimsalam dgn bju paple kihkih ..slm perkenalan yuyu

    ReplyDelete
    Replies
    1. baju pepel dah jawab salam dah. kihkih



      salam perkenalan juga anna :)

      Delete
  35. eh! lupa sepekara lagi... katakan kat tuan gambar baju purple tu katakan tolong jaga lesung pipit dia.. kata kat dia jugak saya marah klu hiiangkan lesung pipit dia tu.. ekekek

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuan lesung pipit cakap, terima kasih sebab care ke dia and she try to be a good friend to you. hekhek :p

      Delete
  36. banglong sudah,, dik long bila lagi?haha

    ReplyDelete